Kalbim Seni Seçti dizisi oyuncularından Sermiyan Midyat ile geçen sene yapılan bir söyleşi
Öncelikle bizimle bu söyleşiyi yapmayı kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Daha çok oyuncu kimliğiyle tanıdığımız, yazarlığına az çok aşina olduğumuz Sermiyan Midyat bu kez karşımıza, bu özelliklerinin yanına, yönetmen ve yapımcı kimliklerini de ekleyerek çıkıyor. Film yapımı kolektif bir üretim alanı da olsa şu açık ki bir Sermiyan Midyat projesiyle karşı karşıyayız. Biraz “Ay Lav Yu”nun ortaya çıkma, büyük bir film projesi haline gelme sürecinden bahsedebilir miyiz?
Her şey önce bir düştü. Her şey gibi. Baktığımız tv, kullandığımız bilgisayar, okuduğumuz kitap, hatta sevip de aşık olduğumuz bile anne babasının kafasında önce sadece bir düştü. 6 yıl önce benim için sadece bir düş iken, bugün onca emekle koca bir film haline gelen ve gerçeğe bürünen bir film “Ay Lav Yu”. Hayatımın kırılma noktası ve kaderin bir oyunu gibi. Önce sadece senaryosunu yazdım. Sonra camiada sözüne inandığım bir büyüğün sözüyle oynamaya karar verdim. Sonra birçok önemli yönetmen arkadaşımın beni kendime inandırmasıyla yönetmeye karar verdim. Ve nihayet son 1 yıldır birbirimizi çok inanarak yapımcılığını da üstlenmeye karar verdiğimiz Ebru Yalçın’la birlikte bu inancımızı seyirciyle paylaşmak, gerçekten büyük bir mücadelenin ve çalışmanın ürünü. Steven Spielberg bir anısında, nasıl yönetmen oldunuz, sorusunu cevaplıyor. Önce ben kendimi inandırdım ben yönetmen olabilirim diye. Sonra eşimi inandırdım. O da bizim çocukları inandırdı. Eve gelen eşi dostu da ikna ettik benim yönetmen olduğuma. Onlar da arkadaşlarını inandırdı. Sonra bir baktım ki tüm dünya benim yönetmen olduğuma inanmış. Biz, filmin genel koordinatörlüğünü de yapan Ebru Yalçın’la birbirimize çok inandık ve bu filmi bu inancın gücüyle seyircimizle buluşturmaktayız. İnanmak başarmanın yarısıdır, geyiğinden öte… İnanmak samimiyetle büyük bir kudrettir.
- Sinemamızda bir meseleyi dert edinen ve konusuyla öne çıkan komedi örneklerini pek sık görmüyoruz. Daha çok seyirciyi komik bir karakterin peşine takıp, o karakterin macerasını merkez alan yapımlar öne çıkıyor. Bir anlamda ilk yönetmenlik deneyiminizde zor olanı tercih ediyorsunuz. Bu özel bir tercih mi, bu tercihin sinemaya bakışınızı özetlediğini söyleyebilir miyiz?
Bu zor olan mı kolay olan mı, ahkam kesmek istemem. Ancak benim için doğru olan komedi bu. Kibar Feyzo’ların Züğürt Ağa’ların açtığı yolları çiçeklemek ve asfaltlamak, en büyük hasretim ve dileğimdir. İnsanları kahkahalara boğup akıllarını almak değil niyetimiz. Evet, seyircimize komedi ve sahicilik vaat eden bir filmiz. Öyleyiz de. Ancak onlara kahkahaları attırmanın yanında bir şeyler söylemenin, hayata bir cümle kurmanın peşindeyiz. Bir yanda dünya haritasının yarısına sahip Amerika, diğer yanda haritada bile gözükmeyen Tinne köyü. Bu tuhaf trajedi ve çatışma, büyük komediyi de beraberinde getiriyor. Bir hikayenin temel yapısı ne kadar trajikse komedisinin o denli güçlü ve yukarda olması kaçınılmaz bence.
- “Ay Lav Yu” ele aldığı konuyla ülkemizin yakıcı bir sorununa evrensel bir yaklaşımla, aşkın gücünü de yanına alarak komik bir pencereden bakıyor, üstelik bu evrensel bakışı tanınmış Amerikalı oyuncuları filmin kadrosuna dahil ederek pekiştiriyor. Steve Guttenberg, Mariel Hemingway gibi tanınmış oyuncuları filminizde rol almaya nasıl ikna ettiniz?
İnsanın kendi yazdığı filmden böyle bahsetmesi çok ayıp geliyor. Ancak Amerikalı yıldızların senaryoya verdikleri tepki benim için çok onure ediciydi. Biri tüm dünyanın tanıdığı Mahoney’di, biri Nobel Ödüllü Yazar Ernst Hemingway’in torunu ve Golden Globe ödüllü, oscar adayı olarak gösterilmiş Mariel Hemingway. Senaryoyu okudular ve bütçe, zamanlama dahi konuşulmadan, varız dediler. Onlar için de bunun çok önemli bir mesele olduğunu söylediler. Zira Amerikalısı, Afganistanlısı, Iraklısı, Türkü, Kürdü, Ermenisi, Kızılderilisi, Yahudisi… Biz insanlar, birileri aklımıza fitne sokmadığı, aramıza nifak tohumları ekmediği sürece, birlikte şahane eğleniriz ve kahkahalar atarız, aşık oluruz ve aşk cocukları dünyaya getiririz. 11 Eylul saldırıları ilk kez bir komediye konu oluyor ve Amerikan Ortadoğu halkları o günden bu yana, ilk kez bir araya geliyor. Bir aşk için. O nedenle Mardinli bir anne ile Colaradolu bir anne arasında hiçbir fark yoktur. Aşk her yerde yazıldığı gibi okunur. “Ay Lav Yu”.
- Müzik filminizin önemli unsurlarından birisi olarak görünüyor. Müzik dünyamızın değerli isimleri sadece şarkılarıyla değil bizzat rol alarak da katkı yapıyorlar. Biraz filminizde müziğin rolünden bahseder misiniz?
Daha sete çıkmadan Cem Yıldız’dan bir demo istedim. Ve yaptığı şahane demo nedeniyle birlikte çalışmaya karar verdik. Dengbej, doğuda güzel sesli, ellerindeki tefe benzeyen bendir eşliğiyle çalıp söyleyerek hikaye anlatan kişilere deniyor. Biz de ise 3 kişilik bir koro olarak karşımıza çıkıyorlar. Cahit Berkay, Mazlum Cimen ve Cem Yıldız. Türk sinemasında sadece Kibar Feyzo da kullanıldı benim bildiğim. Güneydoğu kovboy müziği yaparak filmin çeşitli yerlerinde çıkarak bize filmi anlatıyorlar. Ki bence şahaneler.
- “Ay Lav Yu”nun fragman ve teaser’larında filmde rol alan çocuk oyuncunun öne çıktığını görüyoruz. Bu yumurcağı nasıl keşfettiniz?
Çocuk oyuncu bulmak sinema için en büyük dert bence. Çünkü Avrupa ya da Uzak Doğudaki gibi çocuk yaşta kimse karar vermiyor oyuncu olmaya. Dolayısıyla sahiciliğin ve samimiyetin peşindeyseniz gerçek insanlarla yola çıkmak bana çok doğru geliyor. 2,5 ay boyuncu o karakteri aradım ve 300’e yakın çocuk denendi. Bizim Aliko bir güldü, rolü kaptı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder